بازی با کلمات در بستر طنز دیداری ‌شنیداری در محیط آموزشی: بررسی شیوه‌های ترازبانی در محیط دوزبانۀ دانشگاهی - بیگلر بیگی قاجاریه امیر; اخوان قاضیانی زهرا; مُذَهِّب محمد امین (فصلنامه مطالعات ترجمه ایران, 2023)
این تحقیق با تمرکز ویژه بر بازی با کلمات در مطالعات ترجمه، به کاوش تلاقی ترازبانی، آموزش زبان و عناصر دیداری‌ شنیداری می‌پردازد. با توجه به نقش مهمی که بازی با کلمات در تولید طنز در برنامه‌های تلویزیونی ایفا می‌کند، می‌تواند چالشی برای مترجمان برای انتقال طنز و تفاوت‌های فرهنگی متن اصلی ایجاد کند. این مطالعه در ابتدا راهبردهای مورد استفاده برای ترجمۀ بازی با کلمات در زیرنویس دو سریال «فرندز» و «سیمپسون‌ها» را شناسایی‌کرد. این پژوهش از رویکرد تحلیل محتوا برای دسته‌بندی استفاده کرد. نتایج نشان داد که رویکرد‌های واژگان نحوی-معنایی و «حذف بازی با کلمات» بسامد بالایی داشتند. با این حال، عدم موفقیت زیرنویس‌های ترجمه شده به دلیل انتقال ناقص بازی با کلمات مشاهده شد. متعاقباً، یافته‌های این مطالعه با ۱۵ نفر از دانشجویان آموزش زبان انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی به اشتراک گذاشته شد که نمونه‌های مختلف بازی با کلمات به آنها آموزش داده‌شده‌ بود. نتایج گروه‌ کانونی، افزایش درک شرکت‌کنندگان نسبت به بازی‌ با کلمات را نشان داد و ترازبانی به عنوان یک رویکرد انگیزشی برای یادگیری زبان شناسایی شد. برای ارزیابی طبیعی بودن معادل‌ها، دیدگاه‌های سه فارسی زبان در مورد معادل‌های منتخب پیکرۀ این مطالعه بررسی‌شد. این تحقیق کاربرد‌های مهمی در محیط‌های چندزبانه و چندفرهنگی دارد.