پیدایی فرامتنی: مطالعۀ موردی پانویس‌های مترجمان ایرانی در داستان‌های ترجمه شده از انگلیسی به فارسی - یاری آمنه; امیریان زهرا; امیریوسفی محمد (فصلنامه مطالعات ترجمه ایران, 2019)
در طی چند سال اخیر، محققان مسیر تحقیق را به سمت جدید و نویدبخشی هدایت کرده‌اند که در آن پیدایی مترجمان از نقطه‌نظر فرامتن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد تا خود ترجمه‌ها. از این طریق، نقش و جایگاه اساسی مترجمان به عنوان عاملانی کلیدی در فرایند ترجمه آشکار می‌شود. این مقاله پیدایی فرامتنی مترجمان ایرانی را در حیطه ترجمه داستان با بررسی پانویس‌های آنان مورد مطالعه قرار می‌دهد، تا وجود نظرات شخصی مترجمان و استدلال‌های آن‌ها برای انتخاب یک تکینیک ترجمه‌ای خاص آشکار شود. این تحلیل شامل پانویس‌های 300 داستان ترجمه شده از انگلیسی به فارسی می‌باشد. تحلیلی داده‌ها به تقسیم پانویس‌ها به پنج گروه انجامید: «حرف‌نگاری»، «توضیحی-حرف‌نگاری»، «توضیحی»، «ترجمه‌ای»، «ارجاعی». شمار اندکی از پانویس‌ها مرتبط با ترجمه بودند که عمدتا معادل‌های بین-زبانی صرف را دربرمی‌گرفتند. بطور کلی این مقاله نشان داد که اگرچه پانویس‌ها می‌توانند جایگاهی باارزش برای انعکاس حضور مترجم باشند، اما مترجمان ایرانی تمایل چندانی به بحث درمورد فرایند ترجمه و چالش‌های آن نشان نمی‌دهند.