سبك نويسنده در ترجمه: گفتمان غيرمستقيم آزاد به‌مثابه شاخص سبكي وولف در سه ترجمة فارسي به‌سوي فانوس دريايي - حری ابوالفضل (فصلنامه مطالعات ترجمه ایران, 2022)
اين مقاله، ترجمة گفتمان غيرمستقيم آزاد را به‌مثابه شاخص سبكي وولف در سه ترجمة فارسي رمان به‌سوي فانوس دريايي بررسي مي‌كند. گفتمان غيرمستقيم آزاد به‌مثابه صدايي دوگانه، نشان مي‌دهد چگونه صداي راوي با ديدگاه شخصيت تركيب مي‌شود. با اين حال، مسئله اين‌جاست كه‌ آيا بايد وجوه بازنمايي گفتمان را به‌صورت ساختاري در سطح خرد‌ـ‌ساختار ترجمه كرد يا به‌صورت گفتماني در سطح كلان‌ـ‌ساختار. گفتمان غيرمستقيم آزاد، ويژگي‌هايي نحوي، معنايي و سبكي دارد كه ممكن است در فرايند ترجمه دچار تغييراتي شوند. وجه استمراري به‌مثابه يكي از ويژگي‌هاي نحوی، با كانوني‌شدگي شخصيت در ارتباط است اما راوي آن را به صيغة گذشته از زبان خود گزارش مي‌كند. از حيث كاركردي، سه مترجم فارسي كوشيده‌اند ويژگي‌هاي نحوي و سبكي متن اصلي را در ترجمة خود نشان بدهند. اين مقاله به شيوة عمدتاً كيفي، ترجمه گفتمان غيرمستقيم آزاد را به فارسي بررسي كرده است. با اين حال، ترجمة صالح حسيني براي حفظ لحن و احساس متن اصلي، گفتمان غيرمستقيم را به مستقيم بازگردانده است. ترجمة كيهان نيز سبك پيچيدة متن اصلي را ساده و تصريح كرده است. ترجمة بجانيان چندان نكوشيده كه سبك وولف را بازگرداند و ترجمه‌اي عمدتاً تحت‌اللفظي است. در مجموع، سه ترجمة مختلف از سوی سه مترجم بر آن بوده‌اند تا ويژگي‌هاي FID مانند احساس همدلي و هم‌ذات‌پنداري را به ميزان متفاوت به خوانندگان مقصد انتقال دهند. با اين حال، از ميان سه مترجم، حسيني كوشيده است هم به سبك متن اصلي وفادار بماند و هم ترجمه‌اي را در اختيار خوانندگان مقصد بگذارد که تأثیری هم‌چون خوانش متنی نگاشته‌شده به زبان فارسی را در ذهن آنان برانگیزد.