در جستجوی صلح: انتخاب آثار سیاسی برای ترجمه در دوره اصلاح‌طلبی در ایران - Rassouli, Parviz (فصلنامه مطالعات ترجمه ایران, 2018)
مقالۀ‌ حاضر در صدد است تا مشخص کند چه آثار سیاسی در مورد گفتمان سیاست خارجی اصلاح‌طلب در دوره اطلاح‌طلبی در ایران به فارسی ترجمه شدند و چرا این آثار برای ترجمه انتخاب شدند. به‏‌عنوان تحقیقی تاریخی و پیکره-محور، پژوهش حاضر بر فاصله‌ زمانی بین 2001 تا انتهای دولت اصلاح‌طلب (03/08/2005) متمرکز شد. آثار سیاسی در مورد روابط بین‌الملل که برای اولین بار در این دوره چاپ شده بودند، از یک پایگاه اینترنتی گردآوری شدند. از طریق تحقیق کتابخانه‌ای و آرشیوی، پیکرۀ مطالب پیرامتنی در مورد هر یک از ترجمه‌ها جمع‌آوری شد. سپس گفتگوی میان تمدنها و تنش‌زدایی، به‏‌عنوان دو ویژگی منحصربه‌فرد سیاست خارجی اصلاح‌طلب، در پیکره موردنظر ردیابی شدند. از میان 74 ترجمه چاپ اول، مشخص شد که دو و نه ترجمه به ترتیب گفتگوی میان تمدنها و تنش‌زدایی را در مطالب پیرامتنی خود بازتولید کرده بودند، که می‏‌تواند توضیحی برای علت انتخاب این آثار برای ترجمه باشد. شواهد پیرامتنی کافی در مورد زمینه موضوعی, شرایط چاپ و تولید و ویژگی‌های سیاسی این ترجمه‌ها ارائه شد. در نهایت، انتخاب متون سیاسی برای ترجمه به‏‌عنوان یک تصمیم سیاسی و ارتباط بین ترجمه و سیاست در چارچوب نظریه‌ نظام‌های اجتماعی لومان مورد بحث قرار گرفتند.