رساله‌ای کهن دربارۀ ترجمه: معرفی و تصحیحِ رسالۀ «اَلْمُقَدِّمَة فِي قَوَانِين التَّرْجُمَة» - بیگدلو, میلاد (فصلنامه مطالعات ترجمه ایران, 2022)
«المقدمة فی قوانین الترجمة» رساله‌ای کوتاه از شاه ولی‌اللّه دهلوی، مترجم و دانشمندِ سدۀ ۱۱ هجری در شبه‌قارۀ هند، دربارۀ روش‌ها و راهکارهایِ ترجمه است. هدفِ پژوهشِ حاضر معرّفیِ نویسنده، روش‌هایِ ارائه‌شدۀ او برایِ ترجمه در این رساله و تبیینِ روشِ برگزیدۀ او است. روش‌هایِ ارائه‌شدۀ دهلوی ترجمۀ تحت‌اللّفظ، بیانِ حاصل‌المعنی، روشِ بینابینِ این دو، و روشِ پیشنهادی ویژۀ اوست. از نظرِ او، روشِ ایده‌آل ترجمۀ تحت‌اللّفظ و در عینِ حال کوشش برایِ انتقالِ مقصود است. در بخشِ دیگر، کوشش شده‌است که دست‌نویسِ این رساله معرّفی شود و تصحیحی انتقادی از آن ارائه شود. بررسیِ بیش‌ترِ این‌گونه نوشته‌ها در نگارشِ تاریخِ ترجمۀ بومی گره‌گشا خواهد بود.